Odafent

Odafent

Hova vegyek olcsó repülőjegyet Black Friday napján?

2017. november 24. - Ete.S

Röviden: sehova

black-2951012_1280.png

Bővebben: a tovább után

A Black Friday, vagy magyarosan Fekete Péntek napján mindenki meg van róla győződve, hogy olyan akciókat fog látni, amikkel kivásárolja a kereskedőt a vagyonából. Pár évvel ezelőtt az Egyesült Államokban valóban volt erre példa, hogy töredékáron árultak termékeket, de az utóbbi években már nem jellemző annyira, legfeljebb 1-2 dolgot adnak igazán olcsón. Változik is sokat a Black Friday megítélése. 2010 környékén még verekedésről volt híres, tavaly azonban ilyesmi már alig volt, és idén sem várható. Lassan úgy fogunk elmenni mellette az utcán, mint a "szezonvégi kiárusítás", "outlet árak" és hasonló egykor nagyon népszerű szlogenek, amiket már annyira elhasználtak a marketingesek, hogy senki fel nem figyel rá.

Létezik egy hazánkban kevésbé ismert második felvonása a Black Friday-nek. Ez a Cyber Monday, ami az online kereskedők leértékelésének a napja, de azóta a két "ünnep" már teljesen egybeolvadt és egy egész hétvégés vásárlási lázról beszélhetünk. Figyelembe véve, hogy 2017 van, tehát senki sem vesz repülőjegyet személyesen, a szektor akcióira inkább a Cyber Monday volt a jellemző, de most már az összes hírlevél egész hétvégés, vagy egész hetes akciókról szól.

A légiközlekedésben viszont ezek az akciók a legritkább esetben érik el a 20%-ot. Amikor pedig ez megvan, esetleg túl is haladja, az csak pont annyira elég, hogy az aktuálisan olcsóbb konkurens légitársaság árait közelítse meg. Vagyis igazából tényleges megtakarításról nem beszélhetünk. 

Nézzük meg a legnépszerűbb légitársaságok ajánlatait

Wizz Air

Itt csak egy napos akció van, a Wizz Tours szolgáltatásra, vagyis csak akkor kapunk kedvezményt ha a repjeggyel együtt szállást is foglalunk, így 70 Eurót takarítunk meg. Foglalásonként. Minimum 1 hetes útra. Ha valaki éppen foglalni akar, akkor jól jár, spórol 20.000Ft-ot. Viszont majdnem biztos, hogy minimum két ember egyhetes szállása több mint 20.000Ft-al olcsóbb, ha Airbnb-n foglal, tehát lássuk be, ez komolytalan.

Ryanair

Náluk egy hetes akció van, minden nap más ajánlatokkal. Azzal kezdik, hogy akár 20%-al olcsóbb repülőjegyeik vannak. És ez így is igaz, az általában 2995-ért mért Brüsszel - Charleoi 2529Ft. A legközelebbi akciós nap december 13, szerda. Láss csodát, a Wizz Air ugyanezen a napon 2912Ft-ot kér. Mindenféle Black Friday akció nélkül. Természetesen olcsó ez, a légitársaságnak sokkal nagyobb az egy utasra vetített költsége, de nem kell eszeveszetten azonnal lefoglalni, mert ez bizony máskor is nagyjából ugyanennyibe kerül.

Easyjet

A nagy fapadosok közül a legkomolytalanabb. Ha 800£-nál drágábban foglalunk repülőjegyet és szállást, akkor 40£ kedvezményt kapunk. Ez 5%. Viszont nagyon büszkék rá, hogy náluk november 30-ig tart ez az akció! Van még a főoldalon egy felhívás, hogy 500.000 jegyet akár 30%-al olcsóbbá tettek, kiemelték hogy Budapestről Berlinbe 20 fontért elvisznek. Az jelenleg 7.000Ft. Ugyanoda viszont a másik két ultrafapados akár feleannyiért is elvisz, tehát ezekért a jegyekért sem érdemes rohanni.

Norwegian

A fapadosok legjobbja sem tudja hogy kell igazán leárazni. Náluk is úgy hangzik a marketing atombomba, hogy csak ma, akár 30%-al olcsóbbak a jegyek. Ha rákattintunk a bannerre, listázza kiindulási városonként hogy mire is számíthatunk Budapestről az alábbi táblázatot hozták be:

screen_shot_2017-11-24_at_1_22_15_am.png

Ez alapján nem csak leárazni, hanem számolni sem tudnak. A 30%-ot közel sem éri el egyik ár sem. De hát ott volt hogy "upto", így belekötni nem lehet.

Most pedig térjünk át a nagyokra.

Lufthansa

A Lufthansa csoport a légitársaságok Apple-je. Nincs szüksége Black Friday akcióra, brutális piaca van, a terméke eladja saját magát. Marketingre eleve kevesebbet kell költenie mint a konkurenseinek, mert a minőség a védjegye, és aki látott már repülőgépet, ismeri a Lufthansát. A csoport egyik tagja sem hirdetett különleges akciót erre a hétvégére (Swiss, Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa). 

IAG (British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling)

A második legnagyobb légitársaságcsoport kijött valamiféle ajánlattal. A British Airways szintén szállással együtt eladott repülőjegyekre ad kedvezményt, ez azonban semmivel nem kedvezőbb az átlagos árszintnél. A kiemelt ajánlatuk az, hogy Budapestről New York három éjszakás szállással 208.000Ft. Ez az ár 10.000-el olcsóbb, mintha külön vennénk meg a jegyet és a szállást. Az Iberia ugyanezt a szállásos akciót ajánlja, valamint egyes belföldi útvonalai 25€ illetve 29€-ért foglalhatóak, és néhány EU-n belüli járat is van 29€-ért, de Budapest nincsen köztük. A Vueling a konszern fapados légitársasága, itthon kevésbé ismert, Barcelonába repül, illetve egy időben Rómába is volt járatuk. Ők egymillió jegyet adnak 15€-ért, de a BUD-BCN járat ebből kimaradt. Az ír Aer Lingus idén nem készült akcióval.

Air France - KLM

Ők két hete nagyon jó árakkal álltak elő az USA-ba, erre a hétvégére viszont nem készültek semmivel. Tavaly volt ugyan valami akció, de semmi komoly. Az AF-KL fapados leánya, a Transavia honlapján sincs nyoma a Black Fridaynek. ((FRISSÍTÉS: az Air France reggel kijött egy kuponkóddal, amivel 23.000Ft-al olcsóbbak azok a jegyek, amiknél a "total before tax" ár eléri a 46.800Ft-ot. Egy próbafoglalást megnéztem, a New York-i 130.000-es olcsójegy tételesen kilistázva 16.000Ft-os repjegyárat tartalmaz, és 114.000Ft adókat és illetékeket, tehát ez a kedvezmény ennél csak jóval drágább jegyekre áll, nem egy nagy üzlet. Arról nem is beszélve, hogy csak az első 50 vásárlóra vonatkozik))

A nagy öbölmentiek

Sem az Emirates, sem pedig a Budapestre nem járó Etihad Airways nem csinált semmit. A Qatarnak viszont van Black Friday akciója, de ez elsősorban a business classt érinti, azok az utasok pedig jellemzően nem esnek hanyatt 20-30.000Ft kedvezménytől. Ugyan a perzsa öböltől távol van, de a Turkish Airlines mint negyedik nagy keleti légitársaság, talán ide tartozik, akcióval viszont ők sem álltak elő. 

USA légitársaságok

Itt sem kell rohanni a kedvezményekért. Az American Airlines a törzsutas programjában résztvevőknek szerzett kuponokat a partnereitől, a Delta pedig 5.500 mérföldért árul ajándékjegyeket, ha veszünk mellé normál áron egy belföldi retúrjegyet is. A United pedig egyelőre a hálaadással van elfoglalva, lehet hogy a nap folyamán később még kitalál valamit. 

Air China

Jelenleg a leghosszabb közvetlen járatot repülő társaság a Liszt Ferenc reptéren, ezért mindenképp megérdemlik hogy említésre kerüljenek. Ők azt állítják, hogy 20%-al olcsóbbak, ez jelenleg Pekingbe 140.000Ft körüli jegyeket jelent. Ugyanez a Finnairrel most 125.000Ft.

 

Nagyjából ennyi volt a nagy Fekete Péntek összefoglaló. Semmiről nem marad le az, aki nem ma veszi meg a repülőjegyeket. Azt a pénzt sokkal értelmesebb módon is el lehet költeni, mert néhány elektornikai eszköz ma tényleg olcsóbb a szokásosnál, a repülőjegyet pedig akkor kell venni ha error fare van, vagy ha tényleg utaznunk kell valahova. A légitársaságok árazó algoritmusai nagyon precízen működnek, hosszú évtizedek alatt lettek tökéletesítve a jelenlegi formára, aminek egyetlen célja a profit maximalizálása. Pontosan tudják, hogy mikor milyen jegyet mennyiért kell eladni ahhoz, hogy a gép megteljen utasokkal, és hasznot is termeljen a járat. Ebbe pedig nem férnek be hirtelen jövő óriási akciók. Ezzel szemben egy TV-nél, aminek van egy fix ára, amiért már meghatározott darabot eladott a kereskedő, sokkal könnyebb lehet azt mondani, hogy egy napig féláron vihetik a vevők.

 

Ha tetszett a poszt, kövess facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://odafent.blog.hu/api/trackback/id/tr9113360449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budaa 2017.11.24. 11:23:57

a WizzAir-est nézzétek meg jobban, mert nem csak a wizztourson van akció, hanem a wizzair oldalán is. Nem vállalt sokat a cikk pedig..

Bélike 2017.11.24. 13:16:01

A wizz-nél minden járatra 20% kedvezmény van, kipróbáltam, valóban megadja és nincsenek felárazva a jegyek, tegnap néztem ugyanazt a járatot, pont 20%-al volt drágább.Pink Friday néven fut a főoldalon.

Furunkólia 2018.01.01. 13:32:00

A Blac Friday hétvége legjobb lehetősége az volt, hogy az egyik ismert OTA rosszul állította be a jegyár számító algoritmusát, ennek következtében egész hétvégén ingyen, vagy nagyon olcsó jegyeket lehetett foglalni 50 dollár alatt. A jegyek csak nagyon speciális keresésekkel voltak előállíthatóak, de így is sok ezer ember élt a lehetőséggel.
süti beállítások módosítása